KIZILTEPE ZAHİRECİLER DERNEĞİ

KURUMSAL WEB SİTESİ

     
   
 

 

 

-----GAP SUYU VE ÇİFTÇİLERİMİZ
12 Mayis 2012

Bu güne kadar insan doğayı, doğal kaynakları sürekli olarak sömürmüştür. Bu gün insanlık açısından son derece önemli birer doğal kaynak olan su ve toprakların bir kısmı yanlış-bilinçsiz kullanımdan dolayı artık buralarda ürün yetiştirilememektedir.

Kaliteli tarımın gerçekleşebilmesi için su ve topraklara gereksinim vardır. Bu da su ve toprak kaynaklarının en doğru ve bilinçli bir şekilde kullanılmasıyla mümkündür. Ülkemizde yanlış-bilinçsiz sulama sonucu ve yetersiz drenaj nedeniyle, verimli tarım toprakları önemli miktarda tuzlanmış ve tuzlanan topraklar zamanla çoraklaşarak tarımsal üretim dışı kalmıştır.   Tarımsal faaliyetler için gerekli olan en önemli üretim maddelerinden biri sudur; ancak suyun bulunulması veya elde edilmesi kadar, suyun tekniğine göre kullanılması da oldukça önemli bir konudur.

Su tekniğine ve bitki ihtiyacına göre kullanılmadığı zaman; yarar yerine önemli zararlar meydana getirebilmektedir.
Fırat nehrinin suları kullanılarak Harran ovasında zirai üretim yapma çalışmaları günümüzde de GAP kapsamında devam etmektedir. 1995 yılından beri Atatürk Barajı sularının Şanlıurfa Tünelleri vasıtasıyla ovaya iletilmesiyle sulamalı tarım başlamıştır. Yanlış-bilinçsiz sulama sonucu bu gün ovada yaklaşık 30.000 hektar tarım alanı tuzlanıp, üretim ve kullanım dışı kalmıştır.

Kızıltepe ovası Fırat ve Dicle nehirleri arasında kalan Mezopotamya havzasında yer almaktadır. Akarsuların taşıdığı alüvyonlarla kaplı ova toprakları çok verimlidir. Ovanın denizden yüksekliği ortalama 500 m. civarındadır. Ova karasal iklimin etkisi altındadır. Yazlar çok sıcak ve kurak olup,  yağışlar kış,  ilkbahar ve sonbahar mevsiminde olur.  Kızıltepe ovası tarım ürünlerini yetiştirmek için dünyanın en verimli topraklarına sahiptir.  Bu güne kadar su sıkıntısından tam kapasite tarım yapılamıyordu. GAP suyunun ovamıza gelmesiyle birlikte, bu gün etkilendiğimiz sorunlar fazlasıyla büyüyerek karşımıza çıkacaktır. Bu topraklar milli servetimiz olup, çoraklaştığı zaman kurtarmamız çok zordur. Çoraklaşan birçok toprak atıl duruma düşecektir.

GAP suyu ovamıza gelmeden önce mutlaka çiftçimiz kendi geleceği, bizim milli gelirimiz için, sulama konusunda eğitim almalıdır. Bu konuda Tarım Bakanlığı yetkilileri mutlaka eğitim seferberliğine başlamalıdır. Çiftçinin bilinçlendirilmesi için sivil toplum kuruluşları görevlendirilmelidir. Tarımda mesleki teknik eğitimin önemi artırılmalı ve çiftçilik meslek olarak gelişmelidir.

Dünya nüfusu 7 milyara ulaşmış bulunmaktadır. Dünyadaki 7 milyar insanın 1 milyarı açlıkla karşı karşıyadır. Tarım ve gıdanın önemi her geçen gün fazlalaşarak artmaktadır.  Dünyaya yön verenlerin ortak görüşü geleceğin en stratejik sektörünün tarım ve gıda olacağı yönündedir.

Bereketli ovalarımıza, çiftçilerimize ve geleceğimize sahip çıkalım. Kırmızı mercimeğimiz, buğdayımız hala dünyada kalite bakımından bir numaradır. GAP suyu ovamıza geldiğinde, ürün çeşitliliğinde ve veriminde artışlar olacaktır. Bilinçli tarım için hep birlikte el ele verelim.

-

---------------------------------------------------------------------- M. Şerif ÖTER



 

 


------------------------------------------------------------------------

-------------