KIZILTEPE ZAHİRECİLER DERNEĞİ

KURUMSAL WEB SİTESİ

     
   

 

 

HABER :GÖNÜL GÜMGÜM

STK LARLA GÖRÜŞME SONUÇLARI

Kızıltepe’de kurulan 35 STK Platformunun varlığından, Kızıltepe’yi ciddi boyutlarda etkileyen elektrik dalgalanmaları ile ilgili olumlu girişimleriyle tanıdık.  STK Platformu Kızıltepe’de çok yeni bir kuruluş. Haziran ayında kurulmaya karar vermişler ve ilk toplantılarını 30 Temmuz 2011 de yapıp, görev dağılımı olmuş.  

Sivil toplum kuruluşları,  üyelerini ve çalışmalarını gönüllülük usulüyle alan, kar amacı gütmeyen, gelirlerini, bağışlar  veya  üyelik   aidatıyla sağlayan kuruluşlardır.   STK bulunduğu yerin vatandaşlarının seslerini duyurabilme, problemlere karşı sorumluluk alma, her türlü zorluğu örgütlü diyalogla çözmeyi amaçlar.

Elektrik dalgalanmalarıyla ilgili görüşlerini almak için ben 35 üyeyle  görüştüm. Birçoğu konuyla çok ilgiliydiler. Kâğıt üzerinde de olsa görüşlerini açıkladılar.  Bir kısım azınlık  bu konuda duyarsız kalmayı tercih etti.  Kağıt üzerinde de olsa görüşlerini açıklamadı.   STK Platform sözcüsü M. Şerif Öter beyle sürekli irtibat halinde oldum. Kendileri sürekli hizmet, çalışma azmi içinde bıkmadan bütün sorularımı yanıtlayarak, benim diğer üyelere ulaşmamı sağladı. Kendilerine başarılar diliyorum.

Gerçek anlamda sivil toplum örgütleri vücuda gelmiş olsaydı, elektrik rezaleti bu kadar sürmezdi. Avrupa’da herhangi bir ülkede, modern toplumlarda böyle bir eza-ceza kabul edilemez.  STK bugünden sonra kesinlikle geri adım atmayıp, olayın üzerine gidip, kamuoyu oluşturmalıdır. Her kesimden aydın, yazar, sanatçı, siyasetçileri bu konuyla ilgilenmeleri için davet etmelidir. Konusunda uzmanlar paneller vermelidir.   Tabi çok yeni bir kuruluş olduğundan, eksikleri zamanla tamamlanacak. Altyapısı olmayan, sadece tabela ve isimden var olan derneklerin elenmesi gerekir. Yeni bir yapılanma zamanla var   olması gerekir. Bu tür kurulan platformların var oluş amacı halka hizmet ve yaşam koşullarını iyileştirmedir.  Kızıltepe’de gerçek anlamda bir STK bilinci, evrensel ölçekte sivil toplum örgütlerine uyumlu olması gerekir.

STK platformundan beklentilerimiz acillik sıralamalarına göre;  Zergan deresi halkın yaşamını tehdit eder boyutlarda olduğundan, Zergan’ın ıslahı için acil kriz masası oluşturmak. Haziran 2010 yılında Mardin Tabipler  odasının  Zergan deresinin çeşitli yerlerinden aldığı su numunelerinin analiz sonuçları ürkütücüdür. Mardin Tabip Odası Başkanı Dr.Salih KARABOĞA,  “ Zergan deresi için devletin organlarının yanında STK’lara da büyük görev düşüyor. Bu derenin ıslahı ve arındırılması için herkes elini taşın altına koymak zorunda. Bu hususta Zergan Gönüllüleri’nin çalışmaları önemlidir. Özellikle Belediye’nin Kamulaştırma yapma aşamalarında mirasçısı çok fazla olan arazi ve/veya evlerle irtibat kurularak anlaşmaya yanaşmalarını sağlamak gerekli.” Şeklinde Temmuz 2010 yılında açıklama yaptı.  Bu güne kadar Zergan için kalıcı bir adım atılmamıştır. Şu anda Zergan’da bulunan az sayıda kaplumbağalar da suyun çekilmesi yüzünden yaşam mücadelesi veriyorlar.  Zergan halkımız için çözümsüz sağlık sorunlarını barındırmakta.  Zergan’a dökülen organize sanayi atıklarının engellenmesi yolunda atılacak adımlar.

Sokak çocukları diye adlandırılan( madde bağımlısı) bizim geleceğimiz olan çocuklarımız. Kızıltepe Stadyumunun içinde olan Bağımlı Gençlerin Eğitimi ve Meslek Edindirilmesi Merkezi Projesi binasının bir an önce tam donanımlı faaliyete geçmesini sağlamak.

Belediyeyle koordineli çalışarak,  Özgürlük Meydanına içinde kafeterya ve alışveriş dükkânlarının olduğu bir üst geçit, meydanda bulunan havuzların tamamlanarak güzelleştirilmesi, halkın bilinçlendirilmesi ile çevreye çöp atmamak için uyarıcı tabelalar koymak. Söylemesi bile utandırıyor; Allah aşkına bir umumi tuvalet bile yok hala koca ilçede! Bir iş için köylerden ilçeye yolu düşenlere (özellikle kadınlara) sorun bakalım ne büyük eziyet yaşadıklarını!

Belediyenin ve mülki amirlerin görmediği konularda ön açıcı olmak. Yerel yönetimi hizmet için teşvik edecek olumlu adımlar atmak.  Olumlu hizmetlerini alkışlamak, eksikliklerde, olumsuzluklarda yapıcı bir tavırla olaylara yaklaşmak.  Yerel yönetimle koordineli bir kültür merkezi Kızıltepe’ye kazandırmak.

Sivil toplum örgütlerinin siyaset konusunda tarafsız olması, amacının dışına çıkmaması gerekir.

Tabi hizmet talepler doğrultusunda sınırsızdır.

NOT: BU KONUDA YAZMAYI SÜRDÜRECEĞİM, SİZLERİN DE YORUM VE GÖRÜŞLERİNİZİ BEKLİYORUM.