KIZILTEPE’YE DEV BUĞDAY PAZARI

KIZILTEPE’YE DEV BUĞDAY PAZARI
35 yıl önce yapılan ve ilçenin büyümesiyle şehrin içinde kalan buğday pazarının giderek ihtiyaçlara cevap vermemesi üzerine esnafı yeni arayışlara itti. Bunun üzerine 2007 Yılında 245 zahireci esnaf bir araya gelerek durum değerlendirmesi yaptı.
Kızıltepe ilçesinin tarımsal alandaki potansiyeli dikkate alan esnaf için, mevcut pazarın gerek ticari kurallar açısından gerek fiziki altyapı itibarıyla ihtiyaca cevap verecek durumda değildi. Kızıltepe hububat pazarı halk tabiriyle buğday pazarı,yalnızca Kızıltepe ovasında yetişen tarım ürünleri değil aynı zamanda Mardin ili ve 9 ilçesinde yetişen Urfa’nın Ceylanpınar ilçesine bağlı 48 Cırcıp köyü ve Diyarbakırın iki ilçesi (Çınar ve Bismil)de yetişen ürünün büyük kısmı Kızıltepe hubabat pazarında satışa sunulmaktadır.böylesine büyük ticaret hacmi olan bir yerin pazarı da bu büyüklüğe uygun olmalıydı. Bunun için ilk olarak yeni bir ticaret merkezi-kompleksin çalışmalarına başladndı. Bunu yaparken dönemin belediye başkanı ve kaymakamının yanı sıra sivil toplum örgütleri hatta bir çok muhtar ve çiftçinin görüşüne baş vuruldu. Bu anlamda destek ve tavsiyeleri alındı. Yapılan değerlendirmeler sonucu Viranşehir yolu Akziyaret mevkii Çitlibağ yolu üzeri 213 dönüm arazi satın alındı. İki yıl gibi bir sürede uzman bir ekiple proje çalışmaları yapıldı bu sürede ülkemizin hububat bölgelerini mühendislerle gezildi. Konya başta olmak üzere Polatlı, Uşak Mersin, Gaziantep, Çankırı, Aksaray ve Karaman başta olmak üzere hububatın yetiştiği her bölgede araştırmalar yapıldı. Bu illerdeki mevcut pazarlar incelendi. GAP suyunun da yakın zamanda bölgeye ulaşması ve tarımda yaşanabilecek şahlanma derecesinde artışın olacağı hususu da değerlendirilerek altı aydır inşaatına başlanmış olan proje hazırlandı. Bu proje ile ilgili olarak Kızıltepe Zahiriciler Odası Başkanı Mehmet Şerif Öter’le hummalı bir çalışmanın devam ettiği Hububat Pazarının inşaatını gezdik.
ORTADOĞU’NUN N BÜYÜK PROJELERİNDEN BİRİ
TÜRKİYENİN ve Ortadoğu’nun en büyük projelerinden biri olacağını açıklayan Öter, “Geçen mart ayında Kanada’dan gelen bir heyet Kızıltepe mercimeklerini incelemek üzere bizimle temas kurdu. Bu arada konuk heyet projemizi inceledi ve aynen söylediklerini aktarıyorum. Bu projenin kendi branşında bir örneği daha dünyada yoktur. Zira tarım ticareti sektörüne bağlı diğer meslekler içinde projemizin alt yapısında iş yerleri hazırladık, zahireci esnaflarımızın yanı sıra taşıma sektörü nakliye yani-finansal ihtiyacını yerinde karşılamak amacıyla banka, PTT, gübre gibi noktaları da kurduk.
Proje ile ilgili teknik biligileri de veren Öter şöyle konuştu:
“245 adet dubleks işyerleri her türlü ihtiyacı içinde karşılayacak. 245 adet 500 tonluk hububat kapasiteli modern depo,12 adet nakliyatçı ofisi,10 dönümlük kamyon tır garajı,2adet kantar, 2 adet banka ofisi,1 adet PTT şubesi,4 adet orta çapta lokanta,4 adet kahvehane,1 adet berber dükkanı,1 adet pastane,1 adet fırın,1 adet hububat laboratuarı, 2 adet sigortacılar için ofis, 600 kişilik müzayede salonu, İpekyolu’na sıfır yakınlıkta 1300 kişilik cami 4300 metrekare üzerinde toplamda 542 adet iş yeri. Bu işyerleri üç bölümden oluşmaktadır ticaret alanı depolama alanı ve sosyal donatılar. Tamamlandığında yaklaşık maliyeti 20 milyon dolara mal olacaktır.”
Muzayede salonunda satışın üreticinin gözü önünde olacağını vurgulayan Öter, böylece stokçu ile tefecinin önüne geçilecektir. Muzayede salonuna girecek olan esnaflarımız çip kart kullanacaktır. Bunun için her bir dükkana sadece bir kart verildiğini açıklayan Öter, üreticiler elektronik cihazlarda Türkiye’nin tamamında uygulanan hububat türlerinin fiyatlarını görecek, böylece ürününe biçilen fiyatla ilgili olarak kafasında her hangi bir tereddüt kalmayacağının altını çizdi. Ayrıca pazarda günlük olarak iki bin kişinin dolaşacağını belirten Öter, bu durumda doğa bilecek bir sağlık problemi için yetkililerden en az bir sağlık kabininin kurulmasını talep edeceğini vurguladı.
BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR
Kızıltepeli esnaflar bu atasözünün en güzel örneğini oluşturmuş durumda. Devletten hiçbir kredi veya destek almadan önce örgütlenerek derneklerini kurdular. Sonra bütçelerini oluşturdular. Projeye inanmayıp birliğe katılmayanlar pişman oldular. Daha sonra pazarın kurulacağı tarlayı satın aldılar. Bunun için finansmanın tamamını 245 esnafın kendisi tarafından karşılandı. Hububat Pazarı2012 yılı mayıs ayında t’nın sembolik olarak temel atma töreni Tarım ve Gıda Bakanı ile bölge milletvekillerinin yanı sıra 2 bin resmi davetlinin katılımıyla gerçekleştirilecek. Gece gündüz süren çalışmayı sürdüren Marya-Kassap Mühendislik Ortak Çalışma Girişimi muhtemelen Mayıs 2012’de anahtarı Kızıltepe Zahiriciler Derneği Başkanlığı’na teslim edecek.
TEMEL ATMA TÖRENİ İLE İLGİLİ HAZIRLIKLARA BAŞLANDI BİLE
Açılış için ihaleyi alan firma ile sözleşme imzalandığını açıklayan Öter, sözlerini şöyle tamamladı:
Öncelikle temel atma töreni için bazı bilgiler vereyim. Tarım bakanımızı davet ettik bayramdan sonra büyük projemize yakışır bir temel atma töreni düzenlemek için organizasyon firmasıyla anlaşma sağlanmıştır. bakanımızın vereceği randevu gününe göre hazırlıklarımıza başlayacağız ve tüm hemşerilerimizi davet edeceğiz, şuanda inşaat çalışmaları hızlı bir şekilde devam etmektedir.Umit ediyoruz bu proje ilçemizi ülkenin ve Ortadoğu’nun hububat ve ticaret merkezi yapacaktır. Çünkü kalitenin kuralın düzenin olduğu her yer müşteri çeker. İlçemiz Mezopotamya havzasının merkezindedir. en verimli kaliteli toprakların olduğu yerdedir. Burada yetişen kırmızı mercimek ve makarnalık buğdaylar dünyanın en kaliteli ürünleridir. Son iki yılda Mardin ovasında yetişen mısır neredeyse Çukurova ve Trakya bölgesini yakalamak üzeredir; böylesine verimli bereketli kaliteli toprakların olduğu bir coğrafyaya elbetteki buna yakışır bir kompleks-pazar yakışırdı bunu da KIZILTEPE ZAHİRECİLER CAMİASI ALLAHIN izni ve birlik beraberliğin dayanışmanın sayesinde başardı ve başaracaktır. Derneğimiz sayı olarak TÜRKİYEDE konya ili dahil en büyük zahireciler derneğidir. Bununla da iftihar ediyoruz.”